Αύξηση του Προϋπολογισμού στο Πρόγραμμα Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΕΣΠΑ τουρισμός καταλύματα

Ανακοινώθηκε επίσημα η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος “«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” από 120 σε 400 εκ. Ευρώ.

Στο πρόγραμμα, το οποίο είχε σημαντική ανταπόκριση από επενδυτές, κατατέθηκαν περίπου 7.300 αιτήσεις  με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 1.1 δις Ευρώ.

Από τις ανωτέρω αιτήσεις περίπου 6.000 πληρούν τις προδιαγραφές πληρότητας φακέλου που έθετε το Πρόγραμμα και θα προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης. Με τον νέο προϋπολογισμό περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις που προχώρησαν στην επόμενη φάση αναμένεται να εγκριθούν, ανάλογα και με την περιφέρεια στην οποία έχουν υποβάλλει την αίτησή τους.

Καίριο στοιχείο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι η ποιότητα και πληρότητα του business plan που έχει κατατεθεί, και το οποίο σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει την επιτυχία της αίτησης.

Η αξιολόγηση των φακέλων εκτιμάται πως θα ξεκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε  μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του προγράμματος και να μπορούν οι επενδυτές να ξεκινήσουν τα έργα .

Το σημαντικό ενδιαφέρον των επενδυτών για το πρόγραμμα και την δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα καταλυμάτων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου του προγράμματος μέσα στο 2019, καθώς ο Τουρισμός είναι κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και μέσω της δημιουργίας νέων καταλυμάτων κινητοποιούνται εκατοντάδες επαγγέλματα που εισφέρουν στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Idea Consulting εξειδικεύεται στην εκπόνηση business plans, τα οποία έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι δίπλα στους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τουρισμό μέσω της δημιουργίας μιας νέας τουριστικής μονάδας είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε του Αναπτυξιακού Νόμου.