ψηφιακό άλμα ΕΣΠΑ

 

Τι είναι το “Ψηφιακό Άλμα”;

Το ψηφιακό άλμα είναι ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις τεχνολογικές τους υποδομές πληροφορικής.

Τι έξοδα καλύπτει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα καλύπτει έξοδα όπως η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και laptop, η αγορά εκτυπωτών και scanners, η ανάπτυξη ιστοσελίδας, η προώθηση της επιχείρησης μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον μπορεί να καλύψει έξοδα όπως είναι η αγορά 3D εκτυπωτών, barcode scanners, servers και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό απαραίτητο για την λειτουργία της επιχείρησης.

Μπορεί το πρόγραμμα να μου καλύψει τα έξοδα για την προμήθεια λογισμικού;

Βεβαίως, το πρόγραμμα καλύπτει και την αγορά πάσης φύσεως λογισμικού, όπως λογισμικό που αφορά στην διαχείριση των παραγγελιών, την διαχείριση των πελατών, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης. Μπορεί επίσης να επιδοτήσει λογισμικό ασφαλών αγορών για τους πελάτες της επιχείρησης και ηλεκτρονικό κατάστημα για πιο εύκολη πρόσβαση από τους πελάτες.

Καλύπτει το πρόγραμμα τα έξοδα για τη συμμόρφωση με τους κανόνες του GDPR;

Ναι. Το ψηφιακό άλμα είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα που χρειάζεται να γίνουν για να αποκτήσει η επιχείρηση σας μελέτη ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσίασαν κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων σε μία από τις χρονιές 2015-2016-2017.

Η επιχειρήση μου είχε ζημιές εκείνες τις χρονιές, αυτό σημαίνει ότι απορρίπτομαι;

Όχι απαραίτητα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα καθαρά αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα προ φόρων και αποσβέσεων. Μια επιχείρηση μπορεί να παρουσιάζει στα καθαρά αποτελέσματα ζημιές, αλλά να έχει κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων.

Είχαμε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων το 2015, αλλά είναι χαμηλά και από τότε δεν είχαμε ξανά, υπάρχει πρόβλημα;

Κανένα απολύτως. Δεν έχει σημασία το ύψος των κερδών ούτε πότε προέκυψαν μέσα στην τριετία, αλλά να υπάρχει έστω και 1€ κέρδος EBTDA.

Πόσα χρήματα δίνει το πρόγραμμα;

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτές αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό από 55.000€ έως 400.000€ προ ΦΠΑ.

Τι ποσοστό από αυτά καλύπτει η επιδότηση;

Η επιδότηση καλύπτει το 50% των συνολικών εξόδων και τα υπόλοιπα 50% και ο ΦΠΑ καλύπτονται από την επιχείρηση.

Τι είναι το ερωτηματολόγιο ψηφιακής κατάταξης;

Το ερωτηματολόγιο ψηφιακής κατάταξης, είναι ένα ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με σκοπό την καλύτερη δυνατή κατάταξη των επιχειρήσεων σε κατηγορίες, με βάση το εύρος της τεχνολογικής τους υποδομής. Έτσι υπάρχουν 4 κατηγορίες η Α, η Β, η Γ και η Δ. Η κατηγορία Α είναι η υψηλότερη κατηγορία και η Δ η χαμηλότερη.

Τι σημασία έχει η ψηφιακή κατάταξη της επιχείρησης μου;

Το πρόγραμμα επιδοτεί τις επιχειρήσεις με σκοπό την αναβάθμιση τους από την κατηγορία στην οποία βρίσκονται σε δύο κατηγορίες πιο πάνω. Έτσι μια επιχείρηση με κατάταξη κατηγορίας Δ θα πρέπει να κάνει δαπάνες για να ανέβει στην κατηγορία Β, μια επιχείρηση Γ κατηγορίας θα πρέπει να ανέβει στην Α, ενώ μια επιχείρηση κατηγορίας Β μπορεί να ανέβει μόνο ένα επίπεδο και να πάει στην κατηγορία Α, καθώς δεν υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα για να ανέβει. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν ήδη στην κατηγορία Α μπορούν να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν κατηγορία.

Πόσο καιρό παίρνει η διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης;

Η υλοποίηση της επένδυσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 18 μήνες.

Πότε θα λάβω τα χρήματα της επιχορήγησης;

Το ποσό της επιχορήγησης εκταμιεύεται σε τρεις δόσεις κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης.

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω την αίτηση μου;

Οι αιτήσεις υποβολής ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου 2018 και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2018.

Με ενδιαφέρει