Οδηγός ΕΣΠΑ 2018-2020 αλήθειες που δεν θα ακούσετε αλλού

Νέα ΕΣΠΑ επιχειρήσεων

Οδηγός ΕΣΠΑ 2018-2020

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι Οδηγοί ΕΣΠΑ, οι οποίοι στόχο έχουν αν βοηθήσουν τους υποψήφιους να κατανοήσουν πως λειτουργούν τα προγράμματα επιδότησης.

Κάποιοι από αυτούς τους Οδηγούς εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες (να βγαίνουν μεροκαματάκια στην υγειά των κορόιδων) και κάποιοι κάνουν μια καλή προσέγγιση του πως λειτουργεί το ΕΣΠΑ.

Ο Εσπατζής, ως ο πλέον ειδικός, με γνώμονα να μην κουράζει τους αναγνώστες, θα καταγράψει ορισμένες αλήθειες και όποιος θέλει περισσότερη ανάλυση και πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στους εξειδικευμένους συμβούλους της Idea Consulting.

Αλήθεια πρώτη:

Στο ΕΣΠΑ ισχύει ό,τι και στην υπόλοιπη ζωή, δηλαδή “Τα λεφτά στα λεφτά”

Και εξηγούμε: Το ΕΣΠΑ, είτε αφορά ξενοδοχείο, είτε περίπτερο, χωρίζεται σε 5 φάσεις.

Κάνει λοιπόν ένας επενδυτής αίτηση (αναλύεται η διαδικασία στον Οδηγό Υλοποίησης), εγκρίνεται με το καλό και έρχεται η ώρα της υλοποίησης. Εκεί λοιπόν πρέπει να έχει χρήματα, να τα βάλει και μετά – και αφού ελεγχθεί – να πάει να πληρωθεί από το ΕΣΠΑ.

Πρέπει λοιπόν να έχει κάποιος την υπομονή και την δυνατότητα να βάλει τα χρήματα – έστω και σε 3 δόσεις και σε βάθος διετίας-τριετίας – και να περιμένει μετά να τα λάβει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα Αν κάποιος δεν έχει αυτήν την δυνατότητα, δεν θα μπορέσει πιθανώς να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ, ακόμα και αν εγκριθεί.

Αλήθεια δεύτερη:

Μια ανακαίνιση που χωρίς να περάσει από το τραπεζικό σύστημα θα κοστίσει 6.000 χιλιάρικα, μόλις ακούσει για ΕΣΠΑ ο μάστορας θα ζητήσει 10.000 συν ΦΠΑ= 12.400.

Άρα, με επιδότηση 50% στην καθαρή αξία (10.000€) , ο επενδυτής θα λάβει μετά από 2 χρόνια με ταλαιπωρία και έξοδα για λογιστή και σύμβουλο 5 χιλιάρικα από τα 12.400, δηλαδή θα βγουν από την τσέπη του 7 χιλιάρικα αντί για 6 και θα έχει να συμψηφίζει και 2.400 ΦΠΑ.

Πρέπει λοιπόν να είναι κάποιος συνειδητοποιημένος για το τι πάει να κάνει, τι σημαίνει η κάθε επιλογή και τι κόστος έχει, πριν εμπλακεί με το ΕΣΠΑ.

Αλήθεια τρίτη:

Κάνω φάκελο στον ΕΣΠΑ δεν σημαίνει αυτόματα πως εγκρίνομαι κιόλας. Ο Εσπατζής, με εκατοντάδες επιτυχίες και πρωτιές στο ενεργητικό του δεν τάζει έγκριση σε κανέναν, μόνο δεσμεύεται ότι θα κάνει καλή δουλειά. Όπως σε όλες τις δουλειές υπάρχουν καλοί, κακοί και μέτριοι.

Έτσι και στο ΕΣΠΑ, μπορεί κάποιος να κακοπέσει ή να μην έχει πραγματικά τις προϋποθέσεις για να πάρει ένα πρόγραμμα. άρα ένας συνειδητοποιημένος επενδυτής αποδέχεται ότι θα πάρει ένα ρίσκο να πληρώσει έναν σύμβουλο για να του κάνει μια αξιόλογη πρόταση στο ΕΣΠΑ και να μην εγκριθεί.

Για κάθε «σύμβουλα» που το έχει σίγουρο, δεμένο, μπετό κλπ. είναι άξιος της μοίρας του όποιος τον εμπιστευτεί.

 

Τάδε έφη Εσπατζής