Σε τελικό στάδιο η έκδοση οριστικών αποφάσεων ένταξης στο πρόγραμμα Αναβάθμιση

Αναβάθμιση επιχειρήσεων και επιχορηγήσεις

Σε τελικό στάδιο είναι η αξιολόγηση των φακέλων στο πρόγραμμα Αναβάθμιση

«Αναβάθμιση, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Η επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσουν να υλοποιούν τις αιτηθείσες επενδύσεις.

Το πρόγραμμα έτρεξε το πρώτο εξάμηνο του 2016 και απευθυνόταν σε επιχειρήσεις των οκτώ τομέων προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ, και κυρίως σε:

  • μεταποιητικές
  • χονδρεμπορικές
  • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στους τομείς υγείας
  • μεταφορών
  • πληροφορικής
  • δημιουργικών βιομηχανιών.

Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλο, καθώς από το 2013 δεν είχε τρέξει πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα Αναβάθμιση βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από την αγορά και ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μεγάλος.

Προτάσεις αναβάθμισης επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα τα πλαίσια του Προγράμματος κατατέθηκαν 9.577 προτάσεις

Από το σύνολο των προτάσεων 4.000 υποβλήθηκαν στην Αττική και 5.570 στις υπόλοιπες δώδεκα Περιφέρειες. Με το ποσοστό επιδότησης να κυμαίνεται μεταξύ 45% και 50%. Το ύψος του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού να ξεπερνά το 1 δις Ευρώ. Οι δικαιούχοι – εφόσον εγκρίνονταν το σύνολο των αιτήσεων – θα επένδυαν από δικά τους χρήματα 500 εκ. Ευρώ

Ενώ στα δημόσια ταμεία θα εισέρρεαν και 240 εκ. Ευρώ ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ουσιαστικό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να επενδύσουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Λαμβάνοντας αυτό τον απροσδόκητα μεγάλο αριθμό αιτήσεων, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και αύξησε σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για το πρόγραμμα.

Αποτέλεσμα

Αποτέλεσμα να είναι σε τροχιά ένταξης ως δυνητικοί δικαιούχοι σχεδόν 4.000 επιχειρήσεις, οι οποίες και προσκόμισαν τον πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τους προκειμένου να ενταχθούν οριστικά στο πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, σημαντικό αριθμός αξιόλογων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων – ιδιαίτερα στην Αττική – έμεινε εκτός προγράμματος. Ενώ η βαθμολογία έγκρισης κυμάνθηκε σε πολύ ψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις (το 70% των αιτούντων) να μείνουν εκτός του προγράμματος. Αντίστοιχη εικόνα είναι και στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπου και εκεί δυναμικές επιχειρήσεις δεν πήραν την έγκριση. Έγκριση που θα τους έδινε ώθηση για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και οριστικής ένταξης, υπάρχει τον παράθυρο ευκαιρίας – εφόσον υπάρξει η πολιτική απόφαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Απαιτείται να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για το πρόγραμμα που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, καθώς μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται σήμερα κάτω από την βάση βρίσκονται πολλά πολύ αξιόλογα σχέδια. Σχέδια που έχουν στόχο την δημιουργία και εξαγωγή καινοτόμων ελληνικών προϊόντων.

Σύνοψη

Εφόσον γίνει πράξη η ένταξη όλων των αιτήσεων που βαθμολογήθηκαν άνω του 50 στο Πρόγραμμα, η απόφαση αυτή με τις ωφέλειες που θα έχει για την εμπέδωση της αλλαγής του επενδυτικού κλίματος, θα πρέπει να πιστωθεί στον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τον Γενικό Γραμματέα. ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή και την Ειδική Γραμματέα ΕΠ του ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα για τις άοκνες προσπάθειές τους να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση επενδύσεων σε τομείς με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται η προκήρυξη του Β΄ Κύκλου του προγράμματος Αναβάθμιση, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν.

ESPATZIS