Τελική ευθεία για την επίσημη προκήρυξη των 4 πρώτων προγραμμάτων επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

Νέα ΕΣΠΑ επιχειρήσεων

 

Αναμένεται η επίσημη δημοσίευση των τεσσάρων πρώτων προγραμμάτων επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, πρόκειται για τέσσερα προγράμματα που απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων και συγκεκριμένα:

Λεπτομέρειες προγραμμάτων ΕΣΠΑ

1) Πρόγραμμα Ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 2200 πτυχιούχοι σε όλη την χώρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 έως 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης.

2) Πρόγραμμα Ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων (start-up). To πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης είναι 100% για το σύνολο της επένδυσης. Στόχος  είναι η αξιοποίηση του προγράμματος από περίπου 2.500 επιχειρήσεις και η δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας.

3) Πρόγραμμα Αναβάθμισης πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό επιδότησης 40% + 10% αν υπάρξει δέσμευση αύξησης της απασχόλησης. Αναμένεται να ενταχθούν περίπου 1800 επιχειρήσεις πανελλαδικά.

4) Πρόγραμμα Ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό επιδότησης 40% + 10% αν υπάρξει δέσμευση αύξησης της απασχόλησης, που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση περίπου 700 τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την χώρα.

Τα τέσσερα αυτά προγράμματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και την αγορά καθώς θα είναι τα πρώτα προγράμματα για επιχειρήσεις που θα βγουν μετά από αναμονή δύο ετών και  θα αποτελέσουν αναμφίβολα μια τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία.

Πρόνοια πρέπει να ληφθεί από το Υπουργείο στο θέμα του προϋπολογισμού των προγραμμάτων, καθώς το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο, για την ενδεχόμενη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, εφόσον επιβεβαιωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών.

4 ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΟΎ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ